Чи корисно нам їсти м'ясо?

Апетитна індичка з хрусткою скоринкою або соковитий стейк ... Ця картина викликає у більшості людей не тільки передчуття задоволення, але і побоювання і деяке почуття провини. Які підстави для цих переживань?

«Від м'яса старіють», «м'ясо - це отрута» - хочемо ми того чи ні, дискусія навколо «м'ясоїдства» і навколишні її міфи (упереміш з реальними фактами) друкуються в нашій свідомості. Для того щоб зрозуміти, чи дійсно людський організм відчуває потребу в м'ясі і в чому саме полягає можлива шкода, ми звернулися до різних спеціалістів. І ось які їхні аргументи.

Послідовники вегетаріанства переконують нас, що м'ясо - гріховна їжа, несумісна з духовним зростанням, і що енергетика убитих тварин завдає шкоди не тільки духовного, але і фізичному здоров'ю.

Ця ідея зовсім не нова, вона має архаїчні корені: в примітивних племенах вірили, що, поїдаючи м'ясо тварини, людина привласнює собі його якості - хоробрість, хитрість, швидкість реакції, гостроту зору і т.д. Сучасний варіант цих уявлень такий: той, хто їсть м'ясо, стає агресивним або дурним - словом, підсилює свої тваринні якості, деградує. Це питання віри, а не наукових доказів.

Чи може рослинна їжа замінити нам м'ясо?

Вміст білка в м'ясі становить 20-40%, тоді як в варених овочах, бобових - від 3% до 10%. Горіхи і соя містять зіставні з м'ясом кількості білка, але, на жаль, цей білок гірше засвоюється. Енергія і життєво важливі будівельні матеріали, одержувані з м'яса, швидко включаються в обмінні процеси. А для перетравлення і засвоєння продуктів рослинного походження організму найчастіше потрібно застосувати більше зусиль (ферментів, травних соків) на кожну одиницю витягується корисні речовини. Справа ще й у тому, що в рослинній їжі містяться речовини, що зв'язують корисні поживні елементи, такі, як фітин, таніни, харчові волокна.

У чому ж шкода?

Занадто високий вміст білка в раціоні призводить до втрат кальцію і перевантаження сечовидільної системи, підвищує ризик серцево-судинні захворювання, інсульти і пухлини. Високе споживання білка може бути виправдане підвищеними фізичними навантаженнями. А при малоактивному способі життя шкоди від надлишку м'яса в меню буде більше, ніж користі.

Скільки ж м'яса їсти і як часто?

Зрозуміло, це питання суто індивідуальне. Але можна відповісти на нього, спираючись на рекомендації ВООЗ: дорослій людині на добу рекомендується приблизно 0,6-0,8 грама білка на кілограм ваги. Причому ця норма повинна тільки наполовину складатися з тваринного білка, а решта - з рослинної. Получається близько 50 грамів м'яса в день. З іншого боку, за статистикою , у тих, хто вживає більше 100 грамів червоного м'яса щодня, набагато вище ризик розвитку раку шлунка. Тому його рекомендують вживати не частіше трьох разів на тиждень, а в решту часу замінювати його білим м'ясом птиці, рибою, печінкою.

 

Знижки та акції не діють у святкові дні, а саме:
1 січня, 7-8 січня, 13-15 лютого, 7-9 березня, 1,9 травня, 19 червня, 28 червня, 23-24 серпня, 14 жовтня

ico_gas ico_strip ico_coy ico_gryl ico_amigo ico_mex ico_ugly ico_sushi ico_cork Яндекс.Метрика